ChatGPT-3 спроектував робота для збирання томатів

Європейські вчені провели інноваційний експеримент, використовуючи ChatGPT-3 з метою створення нового типу роботів. Формально ця модель не призначена для такого виду діяльності, але в сучасних реаліях вона вважається найкращим інструментом для швидкого орієнтування в усьому обсязі накопиченої людської мудрості та знань. Вона в стані надати вказівки для розв’язання найрізноманітніших завдань.

На початковому етапі дослідження вчені попросили ChatGPT-3 визначити три ключові загрози людству в найближчому майбутньому. Згідно з результатами, цими загрозами стали голод, старіння та зміна клімату. Дослідники вибрали голод, оскільки для його усунення необхідно збільшити обсяги вирощуваного харчового продукту, і саме тут можна застосувати роботів. На наступному етапі дослідження ChatGPT-3 отримала завдання вибрати рослину для проекту – цей вибір впав на томати.

На третьому етапі нейромережа приступила до проектування робота-комбайна для збору зрілих томатів. У ChatGPT-3 не здатна вникнути в матеріалознавство і не вміє оптимізувати комп’ютерний код для керування роботом. З цієї причини нейромережа надала лише ескізний опис конструкції, детальне технічне завдання по реалізації окремих вузлів. Саму роботу по виробництву деталей робота і його налаштуванню виконали люди, проте вони внесли мінімум корективів.

Робот-комбайн був успішно сконструйований і здійснив збір врожаю томатів з мінімальними втратами. Його продуктивність все ще може бути покращена, тому ця технологія не може вирішити задачу збільшення обсягів вирощування харчового продукту. Але це вже питання керування нейромережею – вчені в експерименті свідомо обрали конкретний шлях розв’язання глобальної задачі, через конструювання робота.

Що ти думаєш про цю новину?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Схожі Новини
оновлення телеграм

Telegram отримав нове оновлення

Telegram презентував нове оновлення з кількома корисними функціями. Тепер користувачі можуть відправляти анімовані подарунки з текстовими привітаннями, а також скористатися підтримкою прямих трансляцій на Android та оптимізованим відеочатом на iOS.
Детальніше