ШІ на робочому місці викликає самотність та схильність до алкоголізму

ШІ

Дослідницька група вирішила вивчити емоційний вплив ШІ на психіку працівника в офісному середовищі і виявила докази посилення психічної нестабільності.

Дослідження, опубліковане в Journal of Applied Psychology, демонструє, що “раніше рутинні дії, такі як звертання за думкою щодо пропозиції рішення для клієнта, тепер можуть бути отримані миттєво (і з більшою точністю) від ШІ-системи. В результаті, частіше спілкування з ШІ може викликати у співробітників відчуття соціальної ізоляції від колег, що посилює відчуття самотності”.

Дослідження відбувалося в рамках чотирьох експериментів у США, Тайвані, Індонезії та Малайзії. Співробітники були розділені на дві групи: одній було заборонено використовувати ШІ протягом трьох днів, а іншій – навпаки, наказано спілкуватися з ШІ своїх компаній якомога частіше. В Індонезії та Малайзії друга група виявила зростання відчуття самотності та бессоння.

Частина експерименту, проведена на Тайвані з участю 166 інженерів, що працюють у біомедичній компанії, показала, що працівники відмітили збільшення вживання алкоголю після роботи у групі, якій було доручено використовувати ШІ.

— Пок Ман Танг, доцент кафедри менеджменту університету Джорджії Висновки дослідження зазначають, що реакції на використання ШІ можуть варіюватися в залежності від організації, що може посилити рівні бессоння, самотності та вживання алкоголю. Втім, серед співробітників, яким було наказано використовувати ШІ, виявилося більше бажання допомагати колегам, хоча дослідження відзначає, що це може бути реакцією на повідомлення про зростання відчуття самотності та потреби в людському спілкуванні.

Люди — соціальні створіння. Ізольована робота з системами ШІ може мати руйнівні наслідки для особистого життя співробітників. Таким чином, на підприємствах лежить відповідальність за те, щоб їх співробітники не обмежувались спілкуванням лише з ШІ. Автори додали, що впровадження ШІ на робочому місці може порушити пріоритетність соціальної взаємодії на робочому місці. Дослідники попереджають, що щоденне спілкування з “колегами-ШІ” може призвести до збільшення потреби в спілкуванні.

Це все викликає великі занепокоєння на тлі повідомлень про зростання епідемії психічних захворювань (в США), де майже кожна п’ята доросла особа описує своє психічне здоров’я як “середнє” або “погане”.

Танг заявив Daily Beast: “ШІ продовжує розширюватися, тому нам потрібно діяти зараз, щоб пом’якшити потенційно руйнівні наслідки для людей, які працюють з цими системами”.

Що ти думаєш про цю новину?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Схожі Новини
оновлення телеграм

Telegram отримав нове оновлення

Telegram презентував нове оновлення з кількома корисними функціями. Тепер користувачі можуть відправляти анімовані подарунки з текстовими привітаннями, а також скористатися підтримкою прямих трансляцій на Android та оптимізованим відеочатом на iOS.
Детальніше