Європейський парламент оголосив перші правила що до ШІ

Сьогодні Європейський парламент дав згоду на пропоновані правила щодо штучного інтелекту, які подалі мають бути формально прийняті країнами-членами ЄС. Визначено, що нові правила спрямовані на спрощення визначення контенту, створеного за допомогою штучного інтелекту, діпфейки, а також на повну заборону використання штучного інтелекту у біометричному спостереженні, розпізнаванні емоцій та прогнозуванні злочинної поведінки.

Згідно з новими правилами, такі інструменти ШІ, як ChatGPT від OpenAI, повинні чітко вказувати, що контент створено штучним інтелектом, та брати на себе певну відповідальність за забезпечення інформованості. Це виглядає як складне завдання, оскільки після створення зображення важко обмежити способи його поширення користувачем, але, можливо, розробникам штучного інтелекту доведеться розібратися з цим у найближчому майбутньому.

Якщо нові правила будуть прийняті Європейським парламентом у поточному вигляді, моделі штучного інтелекту будуть зобов’язані надавати “детальні резюме” використовуваних під час навчання даних. Конкретно для OpenAI це означало б небхідність розкрити свої навчальні дані для своїх моделей GPT-3 та GPT-4, які наразі не доступні для ознайомлення.

Також будуть повністю заборонені деякі види використання ШІ, особливо ті, які можуть порушувати права на конфіденційність громадян ЄС:

  • Системи дистанційної біометричної ідентифікації в реальному часі і “постфактум” у загальнодоступних місцях.
  • Системи біометричної категоризації, що використовують певні характеристики (наприклад, стать, раса, етнічна належність, громадянство, релігія, політична орієнтація).
  • Системи прогнозування дій поліції (на основі профілювання, місцезнаходження або минулої кримінальної поведінки).
  • Системи розпізнавання емоцій у правоохоронних органах, та в навчальних закладах.
  • Збір інформації про осіб з Інтернету або відеоспостереження для створення баз даних для розпізнавання осіб (порушення прав людини та права на конфіденційність).

Ці правила ще не прийняті у вигляді закону. Перш ніж це станеться, держави-члени можуть внести свої пропозиції.

Що ти думаєш про цю новину?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Схожі Новини
оновлення телеграм

Telegram отримав нове оновлення

Telegram презентував нове оновлення з кількома корисними функціями. Тепер користувачі можуть відправляти анімовані подарунки з текстовими привітаннями, а також скористатися підтримкою прямих трансляцій на Android та оптимізованим відеочатом на iOS.
Детальніше