США планують посилити обмеження на продаж чіпів для ШІ в Китай

Американська адміністрація зараз активно розглядає плани щодо подальшого обмеження експорту процесорів, які підсилюють роботу штучного інтелекту (ШІ), до Китаю. Ця ініціатива є частиною ширшої стратегії уряду Байдена, яка спрямована на збереження переваги США в області передових технологій. Особливу стурбованість викликає доступ китайських компаній до таких технологій, а також їхні кінцеві цілі.

Згідно з дописом у The Wall Street Journal, Міністерство торгівлі США планує введення нових обмежень уже у липні цього року. Це може призвести до серйозних втрат для таких компаній, як AMD і, особливо, Nvidia, якщо обмеження торкнуться продажу їхніх високоприбуткових процесорів для ШІ.

Попередньо, американські чиновники наказали Nvidia припинити продажі своїх флагманських процесорів A100 і H100 у вересні 2022 року. Водночас, компанія отримала пільги, коли Комісія з цінних паперів і бірж США надала їй дозвіл на експорт процесорів A100 для обслуговування американських клієнтів до 1 березня 2023 року. Крім того, уряд США дозволив поставляти A100 і H100, а також ряд інших прискорювачів через гонконгський філіал компанії до 1 вересня 2023 року.

Але цей період наближається до завершення, і уряд США тепер розглядає можливість обмеження доступу Китаю до хмарних сервісів, які надають послуги ШІ. Внаслідок цих новин акції Nvidia впали на 2%. Однак компанія далеко від кризи, оскільки її акції зросли на 181% з початку року, а ринкова капіталізація перевищила триліон доларів.

Незважаючи на це, Nvidia розробила спеціальні версії своїх чіпів з обмеженою продуктивністю для Китаю. Проте, навіть з урахуванням обмеження доступу до найкращого обладнання для ШІ, здається, що стандартні чіпи Nvidia все ще доступні, хоча і опосередковано.

Обчислювальні GPU Nvidia, включаючи H100 на основі Hopper, стають все більш популярними через підвищений попит на такі рішення, як ChatGPT, автоматизація процесів, кібербезпека, а також високоспеціалізовані сфери застосування, включаючи розпізнавання облич, або військові застосування.

Варто відзначити, що Міністерство закордонних справ Китаю звинуватило американський уряд у “технологічному тероризмі” після того, як він викликав тиск на виробника обладнання для виробництва чіпів ASML, щоб зупинити продаж передових технологій виготовлення чіпів в Китаю. Ці дії не допоможуть знизити напруженість у відносинах між двома країнами.

Що ти думаєш про цю новину?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі Новини
оновлення телеграм

Telegram отримав нове оновлення

Telegram презентував нове оновлення з кількома корисними функціями. Тепер користувачі можуть відправляти анімовані подарунки з текстовими привітаннями, а також скористатися підтримкою прямих трансляцій на Android та оптимізованим відеочатом на iOS.
Детальніше