ChatGPT може позбавити роботи 300 млн людей

ChatGPT

Згідно з новим дослідженням Goldman Sachs, генеративні системи штучного інтелекту можуть призвести до “значної дестабілізації” на ринку праці та вплинути на приблизно 300 мільйонів робочих місць по всьому світу.

Генеративний AI, тип штучного інтелекту, здатний генерувати текст чи інший контент відповідно до вказівок користувача, зазнав великого успіху за останні місяці після запуску OpenAI’s ChatGPT для загального користування. Цей чатбот швидко став популярним серед користувачів і, схоже, спонукав декілька інших технологічних компаній запустити власні системи AI.

На основі аналізу даних про професійні завдання в США та Європі дослідники з Goldman вивели свої висновки та оцінили, що генеративний AI може позбавити 300 мільйонів повних робочих місць по всьому світу.

Звіт, написаний Джозефом Бріггсом та Девешем Коднані, зазначає, що приблизно дві третини сучасних робочих місць піддаються певному ступеню автоматизації AI, в той час як генеративний AI може замінити до чверті сучасної роботи.

Звіт Goldman акцентував увагу на юристах та адміністративному персоналі США як особливо вразливих перед новою технологією. Раніше проведене дослідження дослідників з Прінстонського університету, Університету Пенсильванії та Нью-Йоркського університету також вважало правові послуги галуззю, яка найбільш ймовірно буде затронута технологією, подібною до ChatGPT.

Звіт Goldman Sachs зазначає, що якщо генеративний AI буде широко впроваджений, це може призвести до значних економій витрати на працю та створення нових робочих місць. Поточний ажіотаж навколо AI вже призвів до появи нових ролей, включаючи інженерів-сценаристів, робота яких полягає в написанні тексту замість коду для тестування чатботів AI.

Нова технологія також може підвищити продуктивність світового ринку праці, Goldman Sachs оцінює, що AI навіть може збільшити щорічний світовий ВВП на 7%.

За інформацією з businessinsider.

Що ти думаєш про цю новину?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Схожі Новини
оновлення телеграм

Telegram отримав нове оновлення

Telegram презентував нове оновлення з кількома корисними функціями. Тепер користувачі можуть відправляти анімовані подарунки з текстовими привітаннями, а також скористатися підтримкою прямих трансляцій на Android та оптимізованим відеочатом на iOS.
Детальніше