Перша в світі скульптура що створив ШІ

У Стокгольмському національному музеї науки та техніки можна побачити дивовижний експонат, який отримав назву “Неможлива статуя”. Це перша у світі скульптура висотою 1,5 метра та вагою 500 кг, створена з допомогою штучного інтелекту.

Задум про те, як навчити машинний інтелект мистецтву скульптури, належить команді програмістів машиностроївної групи Sandvik зі Швеції. Для того, щоб “навчити” штучний інтелект, було обрано п’ять видатних майстрів: Мікеланджело, Огюст Роден, Кете Кальвіц, Котаро Такамуро та Август Севідж.

Команда програмістів поєднала стилі, характерні для кожного з цієї видатної п’ятірки, на основі зображень їхніх скульптур та “навчила” штучний інтелект на основі отриманої інформації. Після обробки цих даних, нейронна мережа запропонувала кілька варіантів двовимірних зображень, які потім були перетворені в 3D-моделі.

Внаслідок такого “творчого процесу” було створено скульптуру андрогінного людини з нержавіючої сталі, нижня частина тіла якого покрита матеріалом, а його права рука тримає бронзовий глобус. Експерти в області скульптури, безсумнівно, помітять у мускулістому тілі стиль, властивий Мікеланджело, а у руці з глобусом – характерний для Такамури.

Виникає ключове питання: “Неможлива статуя” – це мистецтво чи продукт сучасних технологій? За словами представниці музею Джулії Олдеріус, це кожен глядач повинен вирішити для себе сам. Чи є цей проект породженням нової творчості, що з’єднує мистецтво та технології, чи ж це просто демонстрація можливостей сучасного штучного інтелекту, кожен може вирішити самостійно. Ця скульптура, безумовно, ставить перед нами багато питань про природу мистецтва та його місце у сучасному технологічному світі.

Що ти думаєш про цю новину?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Схожі Новини
оновлення телеграм

Telegram отримав нове оновлення

Telegram презентував нове оновлення з кількома корисними функціями. Тепер користувачі можуть відправляти анімовані подарунки з текстовими привітаннями, а також скористатися підтримкою прямих трансляцій на Android та оптимізованим відеочатом на iOS.
Детальніше